Invitat astazi in emisiunea "Dupa 20 de ani” de la Pro TV, primarul general Sorin Oprescu a explicat care sunt riscurile in cazul unui cutremur puternic.
Oprescu a vorbit despre cate cladiri vechi au fost consolidate, dar si de schimbarea legii referitoare la reabilitarea imobilelor bucurestenilor.
Primarul a spus ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, nu are dreptul sa oblige bucurestenii sa accepte consolidarea locuintelor pe care le detin si sa se mute temporar din acestea, insa face demersuri la Guvern pentru modificarea legii, informeaza Mediafax.ro.
De altfel, Oprescu a explicat ca pana acum in Bucuresti au fost consolidate, in ultimii ani, 30 de cladiri cu risc seismic, care are au intre 160 si 180 de apartamente, iar alte 15 sunt in lucru.
“Vrea sa le vad eu consolidate de urgenta, in special pe cele care prezinta pericol public – o parte in Centrul Istoric, o parte in partea de nord a Capitalei, peste tot sunt cladiri subrede… Am inceput sa facem o analiza asupra cladirilor cumparate de societati comerciale.
In propunerile pe care le adresam Guvernului se afla si un certificat de seismicitate, de protectie in cazul seismelor. La fiecare vanzare-cumparare va exista certificatul acesta. Omul trebuie sa stie, e viata lui pana la urma. Clientul poate sa fie pacalit”, a mai spus Oprescu la „Dupa 20 de ani”, citat de Mediafax.ro.
“Palatul Victoria are frontonul si partile laterale ridigizate astfel incat sa joace toata cladirea. Noi mai avem putin si terminam un centru sus, langa palatul Cotroceni, un centru de dezastre. Mi-e teama pentru oamenii care stau in cladiri vechi.
Participarea noasta este facultativa. Eu nu am, conform Constitutiei, dreptul sa-i fortez. Stau pe capul Guvernului, dar din pacate lucrurile merg destul de greu. Este probabil o chestiune de mentalitate a oamenilor, se intampla si la Galati, si in Bucuresti”, a spus la „Dupa 20 de ani” edilul sef.
De altfel, edilul sef a vorbit despre pregatirea bucurestenilor in cazul in care orasul este lovit de un seism puternic.
“Bucurestenii trebuie sa cunoasca cum sa incerce sa se acopere cu ceva ca sa nu se loveasca, dupa care urmeaza interventia celor de afara. Exista un plan de interventie, locuri de adapostire, locuri de tratament. Am inceput cu copiii in scoli, cu flyere prelucrate de corpul profesoral si de invatatori cu ei. Am inceput cu clasele 1-4, e segmentul in care am incredere totala, ca pot sa le modelez educatia. Sprijinul cel mai mare a fost de la ISU Bucuresti”, a mai explicat Oprescu. (A.S.)